Viete ako urobiť bezpečný domov pre seniora?

Máte blízkeho seniora, ktorý býva sám? Dám vám tipy aké úpravy v byte seniora môžete urobiť, aby ste mu vytvorili bezpečný domov. Zistite ktoré veci a miesta v byte sú pre seniorov rizikové.

Starší ľudia si ťažšie zvykajú na zmeny a zmena prostredia im prináša stres. Preto, ak je to možné, je najlepšie, ak zostanú žiť doma. Domov bez úprav môže byť pre seniora nebezpečný a môže viesť k vážnym zraneniam. Najčastejšie zranenie - zlomeniny sa vo vyššom veku horšie hoja a úplná rekonvalescencia je skôr výnimkou. Preto radšej predvídajte možné nebezpečie a vyvarujte sa ich. Je jednoduchšie urobiť teraz pár zmien ako to neskôr ľutovať. Naša teta pri umývaní okien spadla zo stoličky a zlomila si zápästie pravej ruky. Áno, veľmi súrne potrebovala pred Veľkou nocou umyť okná. Pre ňu toto rozhodnutie znamenalo stratu sebestačnosti a odkázanosť na druhých. So zlomeným zápästím má človek problém vykonávať samostatne aj základnú hygienu. Je pravda, že jej pádu sa nedalo úpravou bytu zabrániť (jedine odobratím stoličky), ale väčšine pádov áno.

Seniori a ich zhoršená kondícia a zdravie

S vyšším vekom sú spojené aj fyziologické zmeny. Každý starne inak, ale všeobecne sa staroba spája so:

  • Zhoršením zmyslov. Oči seniorov sa dlhšie prispôsobujú zmenám zo svetla do tmy a opačne. Sú citlivejšie na priame slnečné žiarenie alebo aj na silné žiarovky bez tienidla. Takisto majú zhoršenú percepciu čo im spôsobuje problém rozlišovať vzdialenosť.
  • Ubúdaním sily a pružnosti
  • Znižovaním hustoty kostí, čo vedie k osteoporóze. Aj nevinný pád môže pre seniora znamenať zlomeninu
  • Rozličnými chronickými ochoreniami
  • Ťažkosťou udržať rovnováhu. Stratu rovnováhy majú niekedy na svedomí aj užívané lieky
  • Stratou pamäte

Vytvorte bezpečný domov pre seniora

Aby ste poskytli bezpečný domov blízkemu seniorovi, odporúčam zvážiť tieto úpravy:

  • Vyčistiť od nepotrebných vecí najčastejšie využívané priestory, aby sa senior mohol bez problémov pohybovať
  • Odstrániť všetky koberce alebo prahy, o ktoré môže senior zakopnúť
  • Zabezpečiť, aby všetky miestnosti a miesta, ktoré senior využíva boli dobre osvetlené a vypínače boli ľahko dostupné. Zvážiť môžete aj fotobunku vo frekventovaných miestnostiach ako je napríklad chodba. TIP: Odporúčam LED svetlo na pohybový senzor a nejaké ľahko dostupné svetlo pri posteli pre bezpečnosť pri nočnom vstávaní.
  • Namontovať madlá na WC, do kúpeľne. TIP: Ak máte málo miesta v kúpeľni - držiak na uteráky môžete vymeniť za madlo. Určite lepšie ako by mal senior využívať držiak ako madlo, ten na to naozaj nie je vhodný. Skvelé sú madlá s prísavkami, takže nemusíte vŕtať do kachličiek v kúpeľni.
  • Umiestniť schodík k vani pre zjednodušenie prístupu do vane. Pre seniorov nie je jednoduché zdvihnúť nohu do výšky vane a udržať rovnováhu. TIP: Odporúčam stupienok doplniť aj o držiak na vaňu, aby sa senior mohol pri vstupe a výstupe z/ do vane pridržiavať
  • Do vane umiestniť protišmykovú podložku a stoličku, či sedačku na uľahčenie sprchovania. Neopísateľne to pomôže seniorom sa aj samostatne osprchovať.
  • Drobnou úpravou je aj namontovať dávkovač sprchového gélu na stenu, aby sa dal obsluhovať jednou rukou. TIP: Na trhu dostanete aj dávkovač, ktorý sa dá nalepiť na kachličky
  • Umiestniť nadstavec na záchodovú misu uľahčí vstávanie a sadanie si na toaletu. TIP: Doplniť môžete o madlá na jednej alebo aj na oboch stranách.
  • Vyvýšiť stoličku, či kreslo pre uľahčenie vstávania a aj sadania si. Neviete ako to urobiť? Lacným riešením sú nožičky na vyvýšenie nábytku.
  • Namontovať pomôcku na vstávanie z postele. Plní viac funkcií naraz - pomôže pri vstávaní z ľahu do sedu, pri vstávaní z postele ako držadlo a zároveň slúži aj ako zábrana proti možnému spadnutiu z postele
  • Umiestniť veci každodennej potreby na miesta, ktoré sú ľahko dostupné - hlavne z v vyvýšených miest na nižšie.
  • Ak máte doma schody, tak pomôže farebne zvýrazniť každý schod - hlavne prvý a posledný. TIP: existujú rôzne lepiace pásky, ktoré len nalepíte na kraj schodov. Zvoľte dostatočne kontrastnú farbu.
  • Ak si váš blízky senior sám varí alebo ohrieva stravu, zvážte elektrický sporák, či dvojplatničku alebo skontrolujte termopoistku na plynovom sporáku. Nové plynové sporáky už termopoistku musia mať, ale niektoré staršie ju nemajú. Termopoistka zabezpečuje, že sa pri zhasnutí plameňa aj zamedzí prísun plynu a tak nehrozí nebezpečenstvo výbuchu.
  • Napísať čísla na najbližších niekde k telefónu, prípadne uložiť ako rýchlu voľbu.
  • Odstrániť retiazku na vchodových dverách. Nie je nič horšie ako sa nevedieť v prípade potreby dostať k vášmu blízkemu seniorovi kvôli retiazke. Chápem, že retiazka zaisťuje bezpečnosť pred neželanými návštevami, ktoré by mohol senior pustiť do bytu. Treba to zvážiť… ak viete, že váš blízky neotvorí nikomu cudziemu, tak ju odstráňte.

Fyzická a psychická kondícia seniorov


Veľmi dôležité je zachovanie fyzickej aktivity seniorov. Čím sú v lepšej fyzickej kondícii tým je menej pravdepodobné, že sa zrania, padnú. Snažte sa svojich blízkych seniorov motivovať k prechádzke alebo inej činnosti. Neodporúčam ich obskakovať a všetko im priniesť pod nos. Nie je to dobré pre ich zdravie a ani sebaúctu. Naozaj sa potom senior môže cítiť, že už nič nezvládne sám a je len odkázaný na druhých. Nechajte ich odniesť riad, umyť po sebe, … Čím dlhšie budú sebestační, tým lepšie.

Ak ste urobili všetky potrebné úpravy a stále máte obavy o bezpečnosť svojho blízkeho seniora, tak porozmýšlajte nad mobilom. Keďže tetu sme zo začiatku nenavštevovali každý deň nakoľko bola na svoj vek aktívna a pomerne sebestačná, mamina jej kúpila mobil a naučila ju s ním narábať. Aby ho nezabudla obsluhovať, tak každý deň v dohodnutú hodinu volala a povedala mamine, či je všetko v poriadku, či niečo nepotrebuje. TIP: Na trhu existujú aj rôzne privolávače pomoci s náramkami alebo malými prístrojmi, ktoré môže mať senior stále pri sebe a v prípade potreby si vie privolať pomoc.

Verím, že som vám pomohla získať prehľad a pre vášho blízkeho seniora vytvoríte bezpečný domov. Pomôcky, ktoré vám v tom pomôžu môžete vyberať TU.