Ako vybrať pomôcku na chodenie pre seniorov?

Potrebuje váš blízky senior už nejakú oporu pri chôdzi? Pomôžem vám vybrať vhodnú pomôcku na chodenie. Nevyberajte pomôcky len podľa toho, čo sa Vám páči. Veľakrát seniori používajú pomôcku, ktorá nie je pre nich vhodná.

Ako vybrať pomôcku na chodenie

Na začiatok si skúste zodpovedať tieto otázky:

  • Potrebuje senior pomôcku do interiéru alebo exteriéru?
  • Ide o krátkodobú záležitosť, alebo bude pomôcku využívať dlhodobo?
  • Akú veľkú oporu potrebuje?
  • Ako aktívny je senior? Bude s pomôckou aj nakupovať, cestovať?
  • Bude chcieť / naučí sa môj blízky senior používať novú pomôcku?
  • Koľko môžem investovať?

Zoznam pomôcok na chodenie, ich využitie a výhody:

VYchádzková Palica

Štvornohá palica

Barle

Barle sú ideálne pre krátkodobé používanie, napríklad po úrazoch. Sú ľahké a lacné. Umožňujú chôdzu s jednou nohou, no nie sú veľmi pohodlné.

PEVNÉ CHODÍTKO PRE SENIOROV

Pevné chodítko je stabilná a pomerne finančne nenáročná pomôcka. Vhodné je skôr do interiéru, keďže sa s ním manévruje ťažšie na nerovných povrchoch a väčšinou ho treba zdvihnúť a posunúť dopredu. Pevné chodítko radšej nekupujte aktívnemu seniorovi, zbytočne by ho spomalilo.

Krokovacie chodítko pre seniorov

KOLIESKOVÉ Chodítko pre seniorov

Kolieskové chodítko je podobné ako pevné, či kĺbové chodítko, len je doplnené kolieskami a riaditkami. Môžete si vybrať 3-kolesové alebo 4-kolesové chodítka. Rozdiel je najmä v stabilite a v manévrovaní, pričom 4-kolesové je stabilnejšie. Chodítka sú často vybavené sedátkom, ktoré skvele poslúži vtedy, keď si senior potrebuje oddýchnuť. Samozrejmosťou sú ručné brzdy, ktoré je možné zablokovať a praktické vrecko na odkladanie drobností. Sú vhodné skôr do exteriéru, keďže v interiéri by mohli prekážať užšie priestory, dvere a prahy. Ideálne aj pre aktívnych seniorov, ktorým poskytne potrebnú oporu a miesto pre odpočinok pri nakupovaní, či prechádzke. 

KOLIESKOVÉ Chodítko pre seniorov a transportný vozík (2 v 1)

Chodítko a transportný vozík v jednom je praktický pomocník pre seniorov, ktorí sa nechcú vzdať vychádzok von, ale už toľko nezvládnu. V prípade potreby môžete veľmi jednoducho chodítko zmeniť na transportný vozík a blízkeho pohodlne odtlačiť. Je to vlastne posledná pomôcka na chodenie, pri ktorej si senior zachová ako taký samostatný pohyb. Ak by ste seniorovi zaobstarali len transportný vozík a všade ho tlačili, tak ho oberete o posledné možnosti, aby sa hýbal sám. 

Stačí jedna pomôcka na chodenie?

Samozrejme, vždy závisí od konkrétnej potreby, ale pre väčšinu seniorov je lepšie mať pomôcky dve. Často pomôcka, ktorá skvele poslúži doma v interiéri nie je vhodná do exteriéru a naopak. Dve pomôcky sú lepšie aj z praktického hľadiska - aby si seniori nenosili špinu z ulice domov. Treba zvážiť aktivity, ktoré bude senior s pomôckou vykonávať. Určite ho nechcete obmedzovať, či zabrzdiť vo vlastnej mobilite.

Obľúbené kombinácie pomôcok na chodenie:

  • palička do interiéru + palička do exteriéru
  • palička do interiéru + štvornohá palica do exteriéru (keďže vonku potrebuje na dlhších trasách senior väčšiu oporu)
  • palička do interiéru + 4-kolesové chodítko do exteriéru
  • štvornohá palica do interiéru + 4-kolesové chodítko do exteriéru
  • kĺbové chodítko do interiéru + 4-kolesové chodítko do exteriéru
  • kĺbové chodítko do interiéru + 4-kolesové chodítko a transportný vozík (2 v 1) do exteriéru

Kúpou vhodnej pomôcky na chodenie pomôžete vášmu blízkemu seniorovi zostať v kontakte so známymi, ísť k lekárovi, na nákup, či do cukrárne s vnúčatami. Vybrať vhodnú pomôcku môžete už dnes na pomockypreseniorov.sk.