13 znakov, že Váš blízky senior potrebuje pomoc

Pomôžem vám zistiť, či váš blízky senior to už doma sám nezvláda a potrebuje vašu pomoc. Priblížim vám aj možnosti opatery.

Poznáte to. Máte isté tušenie, ale ste na pochybách, či je správne. Nechcete svojho blízkeho seniora uraziť, dotknúť sa ho... A je jedno, či je to váš rodič, starý rodič, vzdialenejší príbuzný, alebo len vám blízky človek. Samostatnosť a samostatné staranie sa o seba je naozaj citlivá téma. Zriedka si senior sám zhodnotí svoje schopnosti a požiada o pomoc. Pripustiť, že potrebuje pomoc nie je pre seniora jednoduché - veď sa skúste vžiť do jeho situácie. Rozpoznanie je teda na vás.

Senior potrebuje pomoc

Znaky, že váš blízky senior potrebuje pomoc

  1. Nemá pojem o čase, dátume - skúste sa ho medzi rečou opýtať a zistíte, či je v obraze
  2. Začína zabúdať veci, ktoré ste mu hovorili
  3. Neberie lieky alebo ich zobral priveľa - zistíte podľa obalov z liekov; je dobré aby ste mali najskôr vy prehľad čo, kedy a koľko má užívať
  4. Má problém s chôdzou, rovnováhou, vstávaním zo sedu - môžete si všimnúť častejšie modriny, prípadne nevysvetliteľné zranenia
  5. Väčšinu dňa prespí alebo preleží v posteli - vždy keď prídete, nájdete ho v posteli
  6. Nevie odpovedať, čo jedol, aj keď tvrdí, že jedol - pozrite sa do chladničky alebo smetiaku, či tam nenájdete pokazené potraviny
  7. Stratil záujem o svoje koníčky, rodinu, priateľov, o život okolo
  8. Je celkove zmätený, dezorientovaný - ak už nespozná niekoho z rodiny alebo blízkych, tak to je už jasný signál
  9. Má časté zmeny nálad alebo je letargický, depresívny
  10. Sa nevie dobre vyjadrovať, hľadá slovíčka
  11. Sa o seba menej stará  - cítite, že sa dlhšie nesprchoval, nemá umyté vlasy, ostrihané nehty, nosí špinavé oblečenie alebo stále to isté, prípadne má aj cez deň pyžamo
  12. Sa o domácnosť menej stará - vidíte neumytý riad, nevypraté oblečenie, nevynesené smeti, neotvorenú poštu
  13. Zabúda vypnúť sporák, vodu, prípadne zatvoriť dvere

 

Ak ste spozorovali niektoré body, ktoré sedia na vášho blízkeho, neznamená to, že hneď zajtra si ho máte nasťahovať domov alebo hľadať nejaké zariadenie. Treba si len uvedomiť, že pomaly bude potrebovať vašu pomoc. Možno zo začiatku len s nákupmi, varením, praním… Pokračovať to môže veľmi pozvoľna alebo aj skokom. Pravdepodobne za nejaký čas bude vašu pomoc potrebovať denne. Dopredu sa radšej pripravte na všetky možnosti.

Nezostaňte na opatrovanie seniora sami

Premyslite si, kto, ako, kedy môže pomôcť. Ak máte tú možnosť, je dobré, ak si úlohy rozdelíte viacerí. Naozaj to nie je jednoduché sa každý deň o niekoho starať a popritom stíhať aj svoj doterajší život. Možno vám to príde, že veď to nič nie je, len sa tam zastavím cestou z práce… ale verte že aj keď máte to šťastie, že bývate blízko seniora (ako sme my bývali blízko babičky), tak vám to “naruší” doterajší život.

Z vlastnej skúsenosti poznám, že som toho mala niekedy naozaj dosť. Starať sa o niekoho každý deň je proste náročné - časovo aj psychicky. V práci máte nárok na dovolenku. Tu nie. Každý deň znamená to, že vašu pomoc bude potrebovať aj vtedy keď sa vám nebude chcieť, mali by ste mať iný program, ste chorý alebo potrebujete oddych a chcete ísť na dovolenku… preto v tom nezostávajte sami. Ak sa starostlivosť o seniora rozdelí medzi dvoch, či troch, hneď je to ľahšie a máte viac energie sa mu venovať. Znie to teraz ako keby som vás odhovárala, ale to rozhodne nechcem. Nechcem vám to ani idealizovať. Mám rada fair-play.

Pomoc pri opatrovaní seniora

Ak nemáte v okruhu rodiny alebo priateľov nikoho, s kým si starostlivosť rozdeliť, existuje niekoľko možností:

  • Dobrovoľníci -  ak vášmu seniorovi zatiaľ chýba hlavne spoločnosť, tak niektoré kresťanské alebo charitatívne organizácie mávajú programy venované dobrovoľníctvu pre seniorov. Ja som napríklad istý čas chodila cez organizáciu ADRA do Domova dôchodcov na Pažítkovej a robila som spoločnosť jednej pani, ktorá bola na vozíčku a nemohla sama chodiť mimo areál. Tak som raz za týždeň došla a urobila som jej veľkú radosť prechádzkou. 
  • Neziskové organizácie - práve nedávno som našla jeden skvelý sociálny projekt VNUČKA, ktorý vytvára rodinu pre osamelých seniorov, aby sa necítili opustení a frustrovaní zo samoty, ktorá môže vzniknúť z rôznych dôvodov. Škoda, že funguje len v Trenčianskom kraji.
  • Denný stacionár - ak váš blízky senior zatiaľ potrebuje len spoločnosť, možnosť porozprávať sa s rovesníkmi, rôzne  spoločné aktivity a navarené jedlo, tak denný stacionár je ideálny. Pohľadajte, kde vo vašej obci, či mestskej časti sa nachádza.   
  • Pomoc seniorom ponúka aj organizácia Aptet - zoznámia vás s rozličnými aspektmi starostlivosti o seniorov, od rizikových faktorov Alzheimerovej choroby až po tipy na to, ako zostať aktívnym každý deň

Ďalšie možnosti poskytujú buď verejní alebo neverejní poskytovatelia. V skratke asi toľko, že ak je zriaďovateľom obec alebo mestská časť, tak je služba dotovaná a teda lacnejšia ako od neverejného poskytovateľa -  teda súkromníka. Pri verejnom poskytovateľovi sa nikam nepohnete bez “posúdenia odkázanosti” - to znamená, že  posúdia vášho seniora a zaradia ho do stupňa odkázanosti od 1 do 6 (6 - najvyšší stupeň odkázanosti). Je dobré si toto posúdenie vybaviť. Ale rátajte s tým, že to nebude také jednoduché (a ani rýchle), aby ste vybavili pomoc od verejného poskytovateľa. Kapacity sú všade plné, preto si radšej pripravte peňaženku pre súkromníkov.

  • Opatrovateľská služba - okrem verejných poskytovateľov (čiže obce alebo mestskej časti) existujú neziskové organizácie alebo rôzne agentúry,  ktoré na základe zmluvy sprostredkujú niekoho na opatrovanie seniorov po celom Slovensku. Postup ako vybaviť opatrovateľskú službu pre vášho blízkeho seniora s príspevkom od mesta/ obce a zároveň aj kontakt na neziskovú organizáciu, ktorá túto službu poskytuje nájdete TU
  • Súkromné inzeráty - na stránke domelia.sk nájdete profily opatrovateľov, prípadne viete umiestniť svoj inzerát. Hodina sa pohybuje okolo 5 - 7 Eur. Je dobré vedieť, že v prípade potreby vám môže niekto vypomôcť. 
  • Zariadenie opatrovateľskej služby (ZOS) a Zariadenia pre seniorov - pravdupovediac, v týchto dvoch zariadeniach nieje veľký rozdiel, okrem toho, že do ZOS vám seniora zoberú len dočasne - max na 1 rok. Na toto naozaj POZOR. Pre tetu sme hľadali zariadenie na stálo, ale v Domove seniorov Archa mali podmienku, že musí ísť teta najskôr do ZOS na pol roka. A presne, čoho sme sa obávali sa stalo - po polroku nám povedali, že nemajú voľné trvalé miesto, takže musela ísť domov. Doteraz som nepochopila ten systém. Naštastie bola doma 2,5 mesiaca, čo sme nejak vykryli a teraz je už na Pažitkovej.


Verím, že som vám pomohla sa na začiatok zorientovať a prajem vám nech sa vám, aj vašim blízkym seniorom, darí.