Milé zákazníčky a milí zákazníci, svoje zaplatené objednávky si môžete vyzdvihnúť aj v priebehu Veľkej noci v Ivanke pri Dunaji. Majte krásne sviatky, Maja

Neviete vybrať darček pre blízkeho seniora? Zistite aké má potreby

Ponožky sú síce zase v móde, ale radšej chcete vybrať vhodnejší darček pre vášho blízkeho seniora? Máte pocit, že váš dedko, babka, mama, či otec má všetko a nič nepotrebuje? A možno len nevie, že také niečo existuje, prípadne ako by mu to mohlo pomôcť.

Ponúkam niekoľko mojich praktických tipov. Rozdelila som ich podľa potrieb seniorov, keďže mám pocit, že na to často zabúdame.

1. Pre seniorov, ktorí majú radi teplo

Nepoznám moc seniorov, ktorí by si užívali zimu. Je to presne naopak. S vyšším vekom sa seniori stávajú zimomravejší a znesú viac vrstiev oblečenia ako kedysi. Doprajte im príjemný pocit tepla a kúpte im vyhrievaciu dečku.

2. Pre seniorov, ktorí sa potrebujú cítiť bezpečne v kúpeľni

Základom každej domácnosti seniora by malo byť madlo. Je ich veľa druhov a veľkostí. Spoločné majú to, že sa postarajú o zvýšenú stabilitu v kúpeľni a na WC. Odporúčam bezpečnosť v kúpeľni nepodceňovať, keďže je to miesto, kde dochádza k pádom najčastejšie.

Madlo doplňte protišmykovou podložkou, schodíkom k vani, držiakom na vaňu a stoličkou do sprchy alebo sedačkou do vane. Neoľutujete. Senior sa bude cítiť istejšie a vy sa prestanete báť, že spadne.

Bolesť je jednou z nepríjemných súčastí starnutia. Najčastejšími pomocníkmi sú tabletky, krémy proti bolesti, ale pomôže aj hrejivý, či chladivý obklad. Zvýšte komfort vášho blízkeho seniora a kúpte mu gumový obväz, ktorý mu obklad bezpečne udrží na tom správnom mieste.

Pre tých, ktorých trápia bolesti a opuchy rúk spôsobené artritídou sú skvelým darčekom kompresné rukavice, ktoré odporúča aj Arthritis Foundation.

4. Pre seniorov, ktorí majú radi pohodlie

Nie je nad to si v kľude prečítať knižku alebo pozrieť telku. Hlavne keď vonku prší a fúka ako dnes. Hodilo by sa vášmu blízkemu seniorovi niečo pohodlné? Kúpte mu vankúš na čítanie.

5. Pre seniorov, ktorí potrebujú pomoc s obliekaním

Obliekanie vyžaduje pomerne veľkú ohybnosť. Žiaľ, tá sa vo vyššom veku stráca. Aj jednoduché činnosti dokážu seniorom narobiť ťažkosti. Obúvanie ponožiek a zaväzovanie šnúrok sú tie najťažšie činnosti. Zjednodušte svojim blízkym život a navráťte im sebadôveru pri obliekaní - kúpte im pomôcku na obúvanie ponožiek a elastické šnúrky do topánok.

6. Pre seniorov, ktorí potrebujú oporu pri chodení

Istú oporu pri chôdzi uvíta každý  senior. Už len vybrať tú správnu pomôcku… pomôže vám môj starší článok TU.

7. Pre seniorov, ktorí majú problém udržať malé predmety

Veľa seniorov trpí artritídou a artrózou - bolesťami a opuchmi kĺbov. Sprievodným javom je nižšia pohyblivosť rúk a ohybnosť prstov. S vekom sa stráca aj dobrý úchop. Je to ťažká situácia, keď si neviete odkrojiť chleba, umyť zuby, alebo vám vypadáva pohár z ruky. Našťastie existuje už veľa pomôcok, ktoré seniorom pomôžu. Sú to finančne nenáročné pomôcky, ktoré prinesú veľa úžitku. Obľúbené sú: pohár pre seniorov, nôž so špeciálnym úchopom, pomôcka na držanie malých predmetov, gumička na udržanie malých predmetov, pomôcka na odomykanie dverí, pomôcka na otváranie fliaš.

8. Pre seniorov, ktorí sa nevedia dobre vyspať

Nie je nič horšie ako keď sa človek nevie vyspať a svoje dni začína nevyspatý a bez nálady. Ortopedický vankúš sa prispôsobí tvaru hlavy a účinne rozloží tlak vankúša počas spánku a dopraje vášmu blízkemu kvalitný spánok bez bolesti krčnej chrbtice. 

9. Pre seniorov, ktorí potrebujú oporu pri vstávaní

Vstávanie a sadanie si je vo vyššom veku pomerne obtiažne. Závisí od zdravotného stavu seniora, ale pre žiadneho to nie je zábava. Skúste vášho blízkeho chvíľu pozorovať a zistíte, ktoré pomôcky sú preňho vhodné. Seniorovi zíde pomôcka na vstávanie z postele, nožičky na vyvýšenie nábytku, či nadstavec na WC. Ak váš blízky cestuje často autom ocení pomôcku na vystupovanie z auta. Už ho viac nebudete musieť ťahať z auta. 

Myslím, že myslieť na druhých, či obdarovať druhých je fajn aj inokedy, nie len počas sviatkov… mne osobne to robí dobre. Priznávam, že často zabúdam a riešim len svoje veci. A pritom stačí tak málo... netreba nič kupovať, stačí sa zastaviť, porozprávať, pomôcť s niečím alebo pozvať na kávu.

Vyzývam všetkých, myslime na našich blízkych seniorov častejšie!