Vnučka Janka vytvára RODINU pre osamelých seniorov

Teší ma, že Janka Danišová, ktorá stojí za projektom VNUČKA súhlasila s krátkym rozhovorom, kde nám ho bližšie predstaví. 

Janka, môžete nám priblížiť ako funguje Vaša služba? Klienti e-shopu pomockypreseniorov.sk majú blízkeho seniora, na ktorom im záleží. Zabezpečia mu praktické pomôcky pre seniorov, aby bol v bezpečí a čo najviac samostatný. Často však býva takýto senior žijúci doma osamelý, keďže už nemá toľko spoločnosti ako predtým. Klienti by to radi svojim blízkym vykompenzovali, no nie vždy sa to dá.

Ako si teda môžu objednať Vašu službu? Čo majú urobiť?

Služba profesionálnej vnučky je bezplatná. Zatiaľ pôsobíme iba v okolí Trenčianskeho kraja, nakoľko sme limitovaní financiami, ojedinele ak nám to finančná situácia dovoľuje, navštívime seniorov aj mimo nášho pôsobenia. Najčastejšie ma kontaktujú ľudia cez internet, facebook alebo osobným odporúčaním telefonicky.

Osamelých babičiek a dedkov je pomerne dosť. Ako to stíhate? Máte aj nejakých pomocníkov?

Zatiaľ pôsobím v projekte ako profesionálna vnučka iba sama. Služba je dobrovoľníckeho charakteru. S metodickou realizáciou mi pomáha kolegynka Nika, ktorá má vzdelanie v sociálnej oblasti. Najväčšou pomocou je podpora nášho občianskeho združenia od dobrých ľudí, čo nám umožňuje vôbec fungovať, zvládať náklady napr. na cestu za seniormi.

Ako najčastejšie vyzerá keď robíte spoločnosť osamelému seniorovi?

Je to veľmi rôznorodé. Snažím sa tráviť so seniorom čas tak, aby bol pre neho príjemný a podľa jeho predstáv. Niektorým stačí stráviť spolu čas prechádzkou, iní sa radi porozprávajú o minulosti, svetonázore, skúsenostiach, zážitkoch v živote. Mám aj akčné babičky, ktoré radi cestujú za svojimi rovesníčkami do domov pre seniorov, tak si robíme také malé výlety. Bola som už aj na rybačke či poľovačke, alebo na hubách. Vždy sa teším na jednu babičku, ktorá rada hrá na klavíri, vždy ma dokonale nabije energiou z jej nádherných skladieb. S ňou chodíme sem tam aj verejne vystupovať do domovov pre seniorov. Stala sa tak miestnou celebritou a užíva si uznanie. Čas strávený ako babka / dedko s vnučkou.

Akú najvtipnejšiu príhodu ste zažili?

Môj adoptovaný deduško Tibor mal občiansky preukaz z dôb Československej federatívnej republiky, kde mal uvedené platnosť neobmedzená. Zaujímavé, že ani 15 rokov po vzniku Slovenskej republiky nepotreboval nový občiansky preukaz. Jedného dňa ďaľšia akčná seniorka Anka ho zobrala na Políciu za účelom výkladu platnosti, lebo sa takmer rozhádali ohľadom platnosti. Dedko Tibor bol skalopevne presvedčený, že má doklad totožnosti v poriadku. Podla Anky mal doklad totožnosti neexistujúceho štátu. Pri vydávaní nového preukazu ho Anka počastovala konštatovaním "Vidíš Tibor, ani v múzeu by ťa už nechceli". Službukonajúci policajt mal problém udržať smiech, ako aj všetci okolo. Odvtedy už len šomral na nevzhľadnú plastovú kartičku, ten jeho starý OP bol taká ružová viacstranová papierová knižočka s vygravírovaným logom ČSFR.

Akú najneobvyklejšiu žiadosť ste splnili?

S takmer imobilnou babičkou sme sa vybrali na priehradu pozorovať letný západ slnka. Pre nás to môže byť banalita, ale pre ňu to bol neuveriteľný zážitok. Jej úsilie spoločne tlačiť pred sebou stabilizačný vozík po štrku s mojou pomocou bolo korunované úspechom a videli sme jeden z najkrajších západov slnka. Asi nás nebo chcelo takto odmeniť ...

Celá služba je zadarmo. Odkiaľ získavate finančné prostriedky?

Fungujeme ako občianske združenie, prostriedky sa snažíme získavať prostredníctvom 2% z daní, darov a podpory ľudí, firiem a pravidelne sa hlásime do súťaží o rôzne granty. Momentálne nám beží aj výzva na podporu projektu na známom portáli ĽudiaĽudom.sk. Všetky možné formy podpory máme uvedené na našej webstránke www.vnucka.sk Sme vďační za každé euro, ktoré nám pomôže službu urobiť dostupnejšou pre viac seniorov.

Ďakujem Janke za rozhovor a aj touto cestou gratulujem k oceneniu Krištáľové krídlo 2018, ktoré získala za svoj projekt.