Ako vybrať pomôcky do kúpeľne pre seniorov?

Vyberáte vhodné pomôcky do kúpeľne pre seniorov? Pomôžem vám. Spoznajte najskôr všetky možnosti a z nich si vyberte tie najvhodnejšie pre vášho blízkeho seniora. Pády vo vani, či sprche sú nebezpečné a pomerne časté s pribúdajúcim vekom. Výberom správnych pomôcok im viete predísť a vytvoriť bezpečné miesto pre každodennú hygienu.

Stolička do sprchy pre seniorov

Niektoré vlastnosti stoličiek do sprchy sú základom pre bezpečné sprchovanie seniora, iné sú skôr o dizajnových preferenciách používateľa.

Čo zvážiť pri výbere stoličky do sprchy:

  • Kde bude senior stoličku používať? V sprche? Vo vani?
  • Aký veľký priestor je v sprche (vo vani) na stoličku?
  • Akú hmotnosť má senior? A zároveň akú veľkú sedaciu plochu bude potrebovať?
  • Akú veľkú oporu pri sprchovaní senior potrebuje? Zvážte aj možné budúce potreby, aby ste predišli tomu, že za pár mesiacov budete potrebovať inú stoličku.
  • Sú pre bezpečnosť seniora potrebné aj iné pomôcky do kúpeľne?
  • Bude senior stoličku premiestňovať / prenášať?

Odporúčané vlastnosti stoličiek do sprchy

Pri výbere zvážte tieto vlastnosti stoličiek:

  • Výškovo nastaviteľné nožičky

Aby ste zabezpečili, že seniorovi bude vyhovovať výška stoličky, odporúčam vybrať takú s výškovo nastaviteľnými nožičkami. Väčšina stoličiek to už spĺňa, ale na trhu sú aj plastové, prípadne drevené stoličky, ktoré majú fixnú výšku.

  • Protišmykové zakončenie nožičiek

Väčšina stoličiek má gumové zakončenie nožičiek alebo prísavky, ktoré zabezpečia stabilitu.

  • Operadlá na ruky

Výhodou operadiel na ruky je, že pomáhajú seniorom vstať zo stoličky, či sadnúť si. Nevýhodou naopak môže byť, že môžu zavadzať pri sadaní si aj umývaní. Preto odporúčam skôr stoličku doplniť o madlo, ktoré upevníte na správne miesto podľa potreby.

  • Opierka na chrbát

Na trhu nájdete množstvo typov stoličiek s opierkou chrbta aj bez. Úlohou opierky chrbta je poskytnúť oporu a zabrániť seniorovi padnúť dozadu. Ak váš blízky senior má problém s udržaním stability alebo sa rýchlo unaví, tak odporúčam zvoliť radšej stoličku s opierkou. Je síce o niečo drahšia, ale myslím, že tá investícia do bezpečnosti a komfortu sprchovania seniora sa vyplatí. Dobre zvážte aj budúce možné potreby seniora - možno teraz opierku ešte nepotrebuje, ale o pár mesiacov, či rokov… Opierku viete prípadne nahradiť umiestnením stoličky v sprchovom kúte k stene, o ktorú sa môže oprieť.

  • Hygienický výrez

Ide o výrez na prednej strane stoličky, ktorý slúži na lepšiu dostupnosť intímnych miest. Senior, ktorý je samoobslužný a sprchuje sa sám, výrez nepotrebuje. Môže to byť výhodu v prípade ak opatrujete seniora, ktorý potrebuje, aby ste ho sprchovali. Ale nie je to niečo bez čoho by ste ho nedokázali osprchovať.

  • Otvory na odtekanie vody

Všimla som si, že na trhu je viacero stoličiek (hlavne malých s okrúhlou sedacou plochou), ktoré otvory na vodu nemajú. Pre ľahšiu údržbu odporúčam vybrať radšej tie s otvormi, kde môže voda odtekať.

Ďalšie dôležité vlastnosti stoličiek do sprchy

Pri výbere stoličky sa uistite, že spĺňa potreby vášho blízkeho seniora.

  • Nosnosť stoličky

V prípade váhovo ťažších seniorov sa uistite, že vybraná stolička má aj dostatočnú nosnosť.

  • Váha stoličky

Ak bude senior musiet stoličku prenášať, je dobré keď je ľahká a menšia.

  • Veľkosť sedacej plochy

Závisí od potrieb konkrétneho seniora. Radšej vyberte väčšiu sedaciu plochu pre väčší komfort.

Sedačka do vane pre seniorov

Ak váš blízky senior používa vaňu, skôr ako po stoličke siahnite radšej po sedačke do vane. Je to skvelý pomocník a senior si ho zamiluje. Sú dva základné druhy sedačiek na vaňu:

Ako nevýhodu vnímam, že keďže je sedačka umiestnená vysoko, tak pri sprchovaní môže senior ľahko vyšplechnúť vodu a môže to byť nebezpečné. Zabrániť tomu môžete napríklad umiestnením závesu, prípadne umiestnite protišmykovú podložku aj pred vaňu.

Výhodou je, že senior menej našpliecha a komfort zo sprchovania bude mať vyšší.

Nevýhodou je naopak, že pre veľa seniorov bude obtiažne si na ňu sadnúť a postaviť sa z nej. Pomôcť môže správne umiestnené madlo.

Madlo do kúpeľne/ WC pre seniorov

Madlo do kúpeľne a WC seniora je základ. Existuje veľké množstvo typov, dizajnov, ale základný rozdiel je toto:

madlo-s-prisavkami

Je to skvelý vynález, ktorý ušetrí vŕtanie, prácu a čas. Jednoducho kúpite, vybalíte z krabice, pripevníte na kachličky a drží.

Žial, nedá sa použiť všade. Rozhodne ho neodporúčam na mozaikové kachličky, prípadne iné malé kachličky, kde je veľa špáry a prísavka by dobre nedržala. Takisto nie je vhodný na WC steny, kde je omietka.

Nevýhodou je, že má nižšiu nosnosť ako klasické madlo - nie sú určené na to, aby udržali celú váhu užívateľa.

V tých prípadoch, kde nemôžete použiť madlo s prísavkami, budete musieť vŕtať. Je to zaručená klasika - bezpečné a s veľkou nosnosťou.

Schodík k vani

Možno sa vám to zdá ako nepotrebná vec, ale skúste sledovať vášho blízkeho seniora ako vchádza do vane, či mu to robí ťažkosti. Ak áno, uľahčite mu to, bude vám vďačný. Aj 10 cm urobí malý zázrak. Schodík veľmi pomôže aj pri vystupovaní z vane. Vychádzanie z vane je naozaj obtiažne, keďže spodok vane je o niečo vyššie ako podlaha v kúpeľni, takže senior vlastne zostupuje na nižšiu úroveň a musí vysoko zdvihnúť nohu.

Držiak na vaňu

Protišmyková podložka

Protišmyková podložka je nutnosť do každej kúpeľne seniora. Na trhu nájdete množstvo typov a tvarov. Vyberajte podľa veľkosti vane, či sprchy seniora.

Nadstavec na WC

Odporúčam doplniť o nejaké madlo, o ktoré sa môže senior zaprieť.

Nadstavec-na-WC-s-opierkami

Opierky poslúžia ako dodatočná opora. Odporúčam vybrať nadstavec so sklápateľnými opierkami, ktoré ľahko sklopíte, ak ich nepotrebujete.

Bezpečnostné tipy pre kúpeľnu a WC seniorov

Na záver ešte pár odporúčaní, ako zabezpečiť kúpeľnu seniorov. Sú to len drobné úpravy, ktoré urobia veľký rozdiel. Skúste sa na kúpeľňu pozrieť očami seniora.

Dostupnosť

Zaistite, aby všetko, čo senior potrebuje k svojej hygiene mal poruke:

  • používané veci z vyššie položených alebo z veľmi nízko položených políc umiestnite do takej výšky, aby ich senior nemusel dočahovať, či sa zohýbať.
  • v sprche, či vani sa osvedčil dávkovač mydla pripevnený na stenu, na ktorého obsluhu stačí jedna ruka.
  • toaletný papier umiestnite tak, aby sa nemusel zbytočne otáčať a dočahovať ho

Viditeľnosť

Dobre osvetlený priestor je základ pre kúpeľňu a WC seniora. Takisto zabezpečte vhodné osvetlenie aj na chodbu a do spálne, aby pri návšteve WC v noci bol v bezpečí. Odporúčam LED svetlo na pohybový senzor a nejaké ľahko dostupné svetlo pri posteli.

 

Verím, že som vám pomohla získať prehľad a vyberiete vhodné pomôcky do kúpeľne pre vášho blízkeho seniora. Vybrať ich môžete aj TU.