Opatrovanie seniora po mozgovej príhode (+ komunikačná karta na stiahnutie)

Aké zmeny očakávať po mozgovej príhode seniora?

Prekonal váš blízky senior mozgovú príhodu? Chcete vedieť, čo váš čaká a ako mu pomôcť? Tak čítajte ďalej...

Každá mozgová príhoda je iná a má iné následky, ale každý koho postihne potrebuje podporu rodiny a priateľov, aby sa vedel vyrovnať so zmenami, ktoré mu v živote nastanú. Životné zmeny závisia od rozsahu poškodenia, ku ktorému počas príhody došlo. Najčastejšie bývajú postihnuté tieto oblasti:

  • Obmedzená hybnosť - najčastejšie ide o obmedzenie hybnosti polovice tela (napríklad ruka a noha na jednej strane tela), problémy s jemnou motorikou, vzpriameným postojom (kvôli slabosti polovice tela) a chôdzou
  • Poruchy koordinácie a cielenia - napríklad môže byť pre seniora problém naliať si do pohára, či trafiť do úst. Rehabilitácia s odborníkom je základ, ale niečo môžete precvičovať aj doma so seniorom - napríklad robiť rovnaké pohyby oboma končatinami naraz (napríklad dvíhanie/upažovanie oboch rúk) pre lepšie uvedomovanie si pohybov. Ako prevenciu pádov a nestability môžete nacvičovať sadanie si a vstávanie.
  • Poruchy reči a porozumenia slov - dôležité je si uvedomiť, že aj ak má senior problém s komunikáciou (nevie správne artikulovať, spájať slová do viet, či porozumieť tomu, čo mu hovoríte) jeho myslenie obvykle nie následkom príhody ovplyvnené (stáva sa to pomerne zriedkavo, respektíve po viacerých mozgových príhodách). Pre seniora môže byť strata schopnosti komunikovať naozaj veľmi deprimujúca. Podporte ho a snažte sa s ním rozprávať pomaly a v krátkych vetách, doprajte mu čas. Začnite s učením rozprávania a porozumenia čo najskôr. Zo začiatku môžete pre lepšiu komunikáciu použiť lístočky so slovami alebo znaky, aby ste porozumeli potrebám seniora. V zahraničí sú dostupné rôzne kartičky, ktoré pomáhajú s dorozumievaním, u nás som také nevidela, tak som také vyrobila. Karta je obojstranná a obsahuje obrázky a popis základných potrieb seniora. Komunikačná karta na stiahnutie.
  • Poruchy prehĺtania - menej časté je, že pre ochabnutie prehĺtacích svalov môže dôjsť k problémom pri prijímaní stravy, čo môže byť nebezpečné. Je tu totiž riziko, že senior vdýchne jedlo alebo tekutiny do dýchacích ciest.
  • Inkontinencia - kvôli ochabnutiu svalstva môže mať senior problém udržať moč alebo aj stolicu
  • Depresie, úzkosti - po vymenovaní možných následkov asi neprekvapí, že psychika seniora dostane zabrať. Seniorovi sa zo dňa na deň zmení často celý život a každý to prežíva inak. Buďte mu oporou, skúste nájsť spoločne riešenia ako niektoré dôležité súčasti jeho života vrátiť, aspoň čiastočne. V ťažších prípadoch radšej kontaktujte odborníka.

Pre viac informácií o liečbe, prevencii a živote po cievnej mozgovej príhode odporúčam stránku porazka.sk.

opatrovanie-seniora-po-mozgovej-prihode –

Úpravy v byte seniora po mozgovej príhode

V byte seniora odporúčam urobiť zmeny, aby ste zabránili možným pádom, či iným zraneniam. Môžete napríklad:

  • odstrániť všetko, o čo by sa mohol senior potknúť, či inak zavadiť.
  • umiestniť všetky veci každodennej potreby na miesta, ktoré sú ľahko dostupné - hlavne z v vyvýšených miest na nižšie.

Ako zjednodušiť život po cievnej mozgovej príhode

Následky mozgovej príhody môžu ovplyvniť takmer všetky oblasti života a v závislosti od rozsahu poškodenia môžu seniorom niektoré jednoduché každodenné činnosti urobiť ťažkými až nemožnými. Na zjednodušenie života už existuje celý rad pomôcok. Investovaním do správnych pomôcok môžete blízkemu seniorovi vrátiť samostatnosť a sebaúctu.

Pomôcky na chodenie

V mnohých prípadoch pociťujú seniori po mozgovej príhode slabosť a pocit nestability pri chodení. Pomôcky ako chodítka pomôžu seniorovi s presúvaním. Kĺbové chodítko je vhodné skôr do interiéru, keďže sa s ním manévruje ťažšie na nerovných povrchoch. Kolesové chodítka pomôžu na presuny v exteriéri. Vyberte radšej 4-kolesové pre lepšiu stabilitu. Chodítka sú často vybavené sedátkom, ktoré skvele poslúži vtedy keď si senior potrebuje oddýchnuť. Samozrejmosťou sú ručné brzdy, ktoré je možné zablokovať a vrecko na odkladanie.

Ak senior nie je po príhode schopný chôdze, tak bude potrebovať vozík a pravdepodobne aj viac pomoci.

Pomôcky do kúpeľne a WC

Madlo s prisavkami-male_small

Pre seniorov po mozgovej príhode môže byť návšteva WC a kúpeľne veľmi obtiažna. Ak má senior problém so stabilitou, zadovážte mu madlá, ktoré mu dodajú potrebnú istotu v pohyboch. Madiel je celý rad - existujú aj madlá s prísavkami, takže nemusíte vŕtať; držiaky na vaňu, ktoré zabezpečia ľahší vstup do vane; sklápateľné madlá na WC. Podľa potreby zvážte nákup sedačky do vane / stoličky do sprchy, či schodíka k vani. Nadstavec na WC zas uľahčí seniorovi sadanie a vstávanie z WC.

Ak sú pridružené aj problémy s chôdzou, odporúčam kúpu toaletnej stoličky (ide o stoličku, kde je otvor s vedierkom a senior môže potrebu urobiť tam), ktorú umiestnite do blízkosti postele, aby sa nemusel ďaleho presúvať.

Pomôcky do kuchyne

Ak má váš blízky senior problém s jemnou motorikou, môže mu robiť ťažkosti príprava jedla a stolovanie. Ak nevie dobre zovrieť ruku, tak neudrží dobre príbor, čo môže byť frustrujúce a môže sa stať, že radšej jesť nebude. Pomôžte mu udržať príbor a iné malé predmety, vybrať si môžete z dvoch skvelých produktov - pomôcka / gumička na držanie malých predmetov.

Pohár pre seniorov pomôže udržať pohár v ruke. Ak váš blízky senior potrebuje ešte väčšiu oporu, porozmýšľajte aj nad držiakom na pohár, prípadne vrchnákom, ktorý zabráni vyliatiu obsahu a nebezpečiu pošmyknutia sa. Pre seniorov, ktorí väčšinu času ležia je vhodný zas tento pohár.

Pomôcky na obliekanie

Obúvanie ponožiek, obliekanie, či zapínanie gombíkov môže byť pre seniora každodenný boj… vyberte mu vhodnú pomôcku TU.

Rehabilitačné pomôcky

Aby sa senior dostal znovu do formy musí podstúpiť rehabilitácie, ale nemenej dôležité je cvičenie doma. Univerzálnymi pomôckami na precvičovanie všetkých svalových partií sú posilňovacie gumy (podľa potreby môžete vybrať gumy s rôznou tuhosťou/ odporom) a fitlopta. Na precvičenie dlane, prstov a predlaktia sú skvelé rehabilitačné loptičky na stláčanie, ktoré zoženiete v rôznych veľkostiach a prevedeniach. Obľúbenou pomôckou je aj mini bicykel, ktorým si môže senior v sede precvičovať nohy alebo ruky.



Pomôcok, ktoré dokážu uľahčiť seniorom život po mozgovej príhode je už veľké množstvo. Nebojte sa, nepotrebujete kúpiť všetky... vyberte len tie, ktoré podľa vás potrebuje najviac. Ak potrebujete poradiť, volajte 0950 873 675  alebo píšte na info@pomockypreseniorov.sk