Urobme všetci dobrý skutok a svet bude zas o niečo krajší

Už to začína. Viac ako mesiac do Vianoc a už sú plné cesty náhliacich sa vodičov, preplnené parkoviská nákupných centier, ligotavé výklady obchodov, vianočné pesničky, výzdoby… úprimne? Strašne to nemám rada, najradšej by som utiekla do tichého lesa a vrátila sa až na Štedrý večer. Ale tento rok mám lepšiu stratégiu… budem si predstavovať, že všetci sa náhlia, aby urobili radosť druhým… a možno nie len svojim blízkym.

Poslednou dobou som našla veľa milých projektov ako v tomto čase nemyslieť len na seba, ale aj na tých, ktorí toho veľa nemajú, či už im chýba strecha nad hlavou, slúžiace zdravie alebo rodina a priatelia a cítia sa osamelo. A keďže seniori sú moja srdcovka, vybrala som 3 tipy ako ich na Vianoce prekvapiť a potešiť

 

1. Skvelá a adresná možnosť je splniť prianie osamelému seniorovi z domova seniorov.

Postup je jednoduchý - pozrite si zoznam želaní na https://www.vianocnyzazrak.sk/, vyberte si želanie, ktoré chcete splniť, vyplňte krátky formulár a do e-mailu dostanete info komu a kam darček poslať.

2. A čo tak si precvičiť písanie listov a kreatívne ozdobiť list pre seniorov v zariadení?

Skvelú myšlienku priniesla Ľubica Noščáková, ktorá okrem iného stojí aj za OZ Pohodovo, ktoré zastrešuje Vianočnú poštu pre seniorov https://pohodovo.sk/vianocna-posta-2019/. Stačí sa zaregistrovať a začiatkom decembra dostanete do e-mailu adresy seniorov a ďalšie inštrukcie. 

3. Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

Ide o krásnu myšlienku a pripája sa každým rokom viac ľudí. Stačí naplniť krabicu od topánok príjemnými a užitočnými vecami pre seniorov (čajík, káva, knižka, krížovky, drogéria, šál, papuče, kresba, či prianie od vašich detí, rôzne maškrty - napríklad aj doma napečené medovníčky...), darčekovo zabaliť a odovzdať kontaktnej osobe, ktorá Vašu krabicu plnú lásky odovzdá seniorom v domove dôchodcov. Pre viac informácií pozrite:                                                                                                      https://www.facebook.com/groups/259753831309193/permalink/426254454659129/ 

 

Minulý rok sme s mojím malým piekli medovníky a odniesli sme ich na Štedrý deň ráno našej tete Jolke do domova seniorov. Veľmi sa tešila a my s ňou. Pôvodne sme si mysleli, že budeme tetu brávať na sviatky domov, ale zistili sme, že pre ňu je jednoduchšie a menej stresové, aby zostala aj cez sviatky v domove, kde je už zvyknutá a má svoj režim... a tak si navzájom urobíme radosť návštevou, pár drobnosťami a poprajeme si krásne sviatky. 

A tak sa tento rok teším, že budeme piecť viac medovníkov a potešíme aj niekoho ďalšieho.

Z týchto projektov som nadšená a teší ma, že je stále kopec ľudí, ktorí dokážu nezištne urobiť radosť druhým. A skvelé je, že ideme príkladom našim deťom, ktoré nám môžu s prípravou balíčkov, či listu pomôcť. Tak čo, ktorý projekt oslovil Vás?