TOP pomôcky pri artritíde seniorov

Má váš blízky senior artritídu a radi by ste vedeli, čo prežíva a pomohli mu zjednodušiť život? Čítajte ďalej a dozviete sa viac o artritíde a užitočných pomôckach.

Artritída je široký pojem, ktorý zahŕňa rôzne diagnózy, pri ktorých dochádza k zápalu kĺbov. Najznámejšie a najviac sa vyskytujúce sú reumatická a psoriatická artritída. Artritída postihuje všetky vekové kategórie, ale je veľmi častá najmä u seniorov.

Spoločným znakom diagnóz je bolesť - bolesť kĺbov. Tá je často veľmi nepríjemná a neustupujúca. Život v neustálej bolesti si človek nevie a ani nechce predstavovať, nie to ešte to každý deň zažívať. Pre seniorov je to naozaj vysiľujúce. Bolesť je často sprevádzaná stuhnutosťou a opuchom kĺbov. Keďže ide  často o chronické diagnózy - symptómy sa zhoršujú časom. Dôležitá je včasná diagnóza, aby sa podarilo tieto nepríjemné symptómy aspoň spomaliť, či zmierniť.

Artritída je jedna z najviac rozšírených chronických chorôb a v súčasnosti už naštastie existuje množstvo produktov a pomôcok, ktoré život s ňou uľahčujú. 

život s artritídou

Aj keď artritídu nie je možné vyliečiť, bolesť, ktorá ju sprevádza sa dá zmierniť liekmi proti bolesti a liekmi proti zápalu. Napriek tomu, že artritída obmedzuje a sťažuje pohyb, práve pohyb a cvičenie lekári odporúčajú na zmiernenie symptómov a udržanie hybnosti kĺbov. Žiadne náročné cviky, úplne stačí prechádzka (rýchlejšia chôdza), plávanie, či bicyklovanie.

Ľudia postihnutí artritídou si veľmi obľúbili nordic walking - chôdzu s paličkami, pri ktorej sa aktivuje až 90% svalov v tele a horná časť tela odľahčuje nohy až o 30%. Máte doma aktívneho seniora? Skúste mu predstaviť tento pomerne nový šport, prípadne sa vyberte na prechádzku spolu. Nezabudnite si ale dopredu naštudovať správnu chôdzu s paličkami alebo radšej absolvovať krátky kurz.

Ďalej môžu pomôcť masáže, kúpele, či teplé a studené obklady. Na stretnutí s reumatikmi (ktorí sú združení v Liga proti reumatizmu) som sa dozvedela, že im pomáhajú studené obklady, keďže zápal kĺbov spôsobuje teplo a teplý obklad by stav ešte zhoršil.  

Stuhnuté kĺby, bolesť a prípadné opuchy sťažujú seniorom každodenné činnosti. Jednoduché činnosti ako obliekanie, vstávanie zo stoličky, sprchovanie sa časom stávajú náročné. Strata samostatnosti často vedie k frustrácii, strate sebavedomia a sebaúcty. Našťastie existuje už dosť produktov, ktoré boli vyvinuté, aby zjednodušili život ľudom postihnutým artritídou. Tu nájdete niektorých užitočných pomocníkov:

pri artritíde rúk pomôžu kompresné rukavice

kompresne rukavice pri artritide_small

Kompresné rukavice pomôžu odstrániť opuch, zlepšia cirkuláciu krvi na postihnutých miestach a tým poskytnú úľavu od nekonečnej bolesti.

Veľmi sa teším, že ako jediný na Slovensku ponúkame tieto kompresné rukavice, pretože naozaj fungujú. Odporúča ich aj Arthritis Foundation

Pomôcky do kúpeľne pri artritíde

schodik-k-vani

Stuhnuté a boľavé kĺby sťažujú seniorom vstupovanie a vystupovanie z vane, samotné sprchovanie, či návštevu WC. Tieto praktické pomôcky im to uľahčia:

O tom ako vybrať pomôcky do kúpeľne pre seniorov píšem TU.

Pomôcky na obliekanie pri artritíde

Znížená ohybnosť môže z obliekania a obúvania spraviť naozaj nepríjemnú činnosť. Postačí pár pomôcok a hneď to ide ľahšie.

Pomôcky do kuchyne pri artritíde

Pre ľudí s artritídou môže byť príprava jedla a aj samotné jedenie obtiažne.

  • Kuchynský nôž so špeciálnym úchopom pomôže ľahšie krájať
  • Pomôcka na otváranie fliaš dodá potrebnú silu
  • Tanier so zvýšeným okrajom uľahčí jedenie jednou rukou
  • Ľahko uchopiteľný príbor s mäkkou rúčkou
  • Ak nechcete nakupovať zbytočne nový príbor, tak vám skvele poslúži pomôcka na držanie malých predmetov, gumička na udržanie malých predmetov, ktoré vám pomôžu ak nemáte dobrý úchop a neviete príbor dobre udržať
  • Pohár pre seniorov vhodný aj pre seniorov so slabým úchopom, s artritídou, Parkinsonovou chorobou, či inými obmedzeniami hybnosti rúk

Pomôcky na chodenie pri artritíde

Pevne%20choditko%20pre%20seniorov

Bolestivé bedrá a kĺby sú jedným z častých dôvodov imobility. S malou pomocou umožníte svojim blízkym seniorom opäť byť v pohybe.

O tom ako vybrať pomôcky na chodenie pre seniorov píšem TU.

Praktické pomôcky pri artritíde

 

Verím, že som vám pomohla získať prehľad a pre vášho blízkeho seniora vyberiete vhodné pomôcky pre uľavenie od bolesti a uľahčenie každodenných činností. Vybrať ich môžete TU.